Želite prodati stan? Pratite jednostavne smjernice do uspješne realizacije prodaje

  • 1

Razumijevanje procesa prodaje i adekvatna priprema nekretnine mogu znatno uticati na trajanje, efikasnost, smanjenje stresa i neželjene troškove prilikom procesa prodaje nekretnine.

Kada prvi put prodaje stan, nameću se pitanja kao što su realna tržišna vrijednost nekretnine, da li ostaviti namještaj, kuhinju ili oglasiti stan bez namještaja, da li je pravi trenutak za prodaju i sl. Ukoliko niste adekvatno pripremljeni, proces prodaje može biti izuzetno stresan i stoga je potrebno obratiti pažnju na sljedeće smjernice koje navodimo u nastavku teksta.

1. Plan prodaje

Prilikom pripreme plana koji će vam pomoći da uspješno i u odgovarajućem roku prodate nekretninu trebali biste imati sljedeće smjernice na umu:

– Obratite pažnju na prednosti koje dobijate ukoliko angažujete agenciju za nekretnine, jer izborom profesionalne posredničke usluge smanjujete rizik od nesporazuma i mogućih poteškoća tokom procesa prodaje, štedite vrijeme i dobijate stručnu pomoć prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije, te profesionalnu uslugu i savremene metode oglašavanja.

– Odredite pogodan period za prodaju, pripremite stan, uvažite savjete agencije tokom komunikacije sa potencijalnim kupcima i post-prodajne aktivnosti koje uključuju pronalazak novog doma ili eventualno kreditno sufinansiranje i sl.

– Određivanje realne tržišne vrijednosti nekretnine i to metodom uporedne analize sa prodatim stanovima na istoj ili sličnoj mikrolokaciji, što je ujedno usluga koju nudi agencija Tim.

– Ukoliko posjedujete garažu ili ostavu koje su upisane u zemljišne knjige nevezano za stan, možete odlučiti da navedene nekretnine prodajete posebno ako će to povoljno uticati na cijenu i dinamiku prodaje. Također, potrebno je da odlučite i da li ćete prodati namještaj, ugradbene dijelove i el. uređaje zajedno sa stanom i svakako potražite savjet od agenta prodaje.

2. Formiranje cijene

Oglasna cijena zavisi od više faktora i profesionalna agencijska usluga obično nudi procjenu tržišne vrijednosti nekretnine koja je zasnovana na metodi uporedne analize. Kako bi cijena nekretnine bila u skladu sa tržišnom vrijednosti, pogledajte cijene kvadrata prodatih stanova, ukoliko su dostupne i ponude drugih stanova sa karakteristikama sličnim vašem stanu.

Također, posavjetujte se sa agencijama, upoznajte ponudu kroz portale za oglašavanje i pratite interes kupaca za vašu nekretninu nakon oglašavanja.

Agencija Tim nekretnine je sastavljena od posrednika koji već više godina posreduju pri prodaji i odlično poznaju tržište, prate tržišne promjene i na osnovu toga mogu predložiti odgovarajuću cijenu za vašu nekretninu.

Tokom oglašavanja, pratite interes i komentare kupaca koji će vam biti jedan od pokazatelja da li ste odredili pravu cijenu.

3. Priprema stana za posjetu kupaca

Kako biste ostavili što bolji utisak pripremom enterijera, potrebno je da pratite određene korake prilikom uređenja stana za pregled, koji se tiču urednosti i tzv. depersonalizacije odnosno uklanjanja ličnih stvari. To podrazumijeva da prilikom posjete kupaca sklonite npr. dasku za peglanje, rešetku za sušenje veša i prljavo suđe iz sudopera. Vrlo je bitno pokloniti pažnju detaljima i skloniti odjevne predmete koji su ostavljeni na namještaju, namjestiti krevete, očistiti kupatilo i ako imate vremena, skloniti peškire i druge lične predmete koji mogu popraviti kompletan utisak, što lakše pomoći kupcima da “dožive” stambeni prostor i ambijent iz vlastite perspektive, te zamisle nekretninu kao svoj dom ili vlasništvo.

Compare listings

usporedi