Korisni savjeti za kupce stana

  • 1

Kupovina nekretnine je složen proces zbog čega se većina kupaca odlučuje za pomoć agencija za nekretnine i stoga Vam donosimo više korisnih savjeta kako bi smo Vam pomogli prilikom kupovine nekretnine.

1. Budžet i finasiranje

Prvi korak u procesu kupovine je obično određenje budžeta za kupovinu nekretnine.

Vrlo je bitno znati s koliko tačno novaca raspolažete za kupovinu stana i na koji ćete ga način kupiti: da li gotovinom ili kreditom banke.

Ako kupujete kreditom tada treba uzeti u obzir dodatne troškove koje podrazumijevaju obradu kredita, procjenu nekretnine i sl.

Prilikom kupovine bez kreditnog finansiranja kupac nema navedene troškove, ali ostaju notarske naknade kao i taksa za upis u zemljišne knjige. Prije svega toga treba odrediti maksimalni iznos koji ste spremni izdvojiti za kupovinu stana, te treba misliti na opremanje ili eventualno renoviranje stana, ovisno radi li se o starogradnji ili novogradnji.

2. Izbor lokacije za kupovinu stana

Navedeni budžet već donekle određuje u kojim zonama grada i i kakav stan ćete uzeti u obzir za kupovinu, međutim važno je uzeti u obzir i dugoročne faktore kao što su stanje zgrade u kojoj se stan nalazi, da li zgrada ima lift i ukoliko nema na kojem se spratu stan nalazi, kakva je okolna infrastruktura i sadržaji u blizini, te perspektiva za eventualno dobijanje na vrijednosti u budućnosti.

3. Dokumentacija za kupoprodajni ugovor

Nakon što ste našli odgovarajući stan, sljedeći korak u procesu je priprema dokumentacije, provjera vlasništva i usaglašavanje s ugovorom o kupoprodaji. Vlasnički list (ZK) ili punomoć za prodavca trebaju imati usklađene i tačne podatke, zatim provjeriti da li je nekretnina opterećena teretom i da li stan (ZK izvadak) ima upisane aktivne zabilježbe koje bi mogle osporiti upis kupca kao vlasnika nekretnine.

4. Isplata i ulazak u posjed

Kada kupac dođe do faze isplate kuporodajne cijene, to znači da je na samom kraju procesa. To znači da svi uslovi iz notarskog, kuporodajnog ugovora zadovoljeni prije isplate i ukoliko prodavac ima još neke ugovorene obaveze, potrebno je da ih ispuni prije isplate u svrhu lakše motivacije i bržeg završertka procesa.

5. Upis u zemljišne knjige

Kada kupac isplati kupoprodajnu cijenu, slijedi upis u zemljišne knjige. Rok za upis u zemljišne knjige i plaćanje poreza (ukoliko kupac nije oslobođen obaveze) je zakonski propisan i moguće su zatezne kazne usljed kašnjenja. Ako kupujete stan od pravnog subjekta, postoji mogućnost da prodavac preuzima navedenu obavezu.

Compare listings

usporedi